Zwangerschap baby #3: het tweede trimester

Toen ik zwanger was van Flynn schreef ik al dat de weken voorbij vlogen (check). En het lijkt bij elk kind wel nog sneller te gaan… Niet normaal! Wil je weten hoe het tweede trimester is gegaan? Je leest het hier.

Het tweede trimester
Het tweede trimester (maand 4, 5 en 6)  is net als het eerste voorbij gevlogen. Inmiddels zit ik alweer vol in het derde trimester en is het einde al haast in zicht – nog maar 8 weken, help! Lichamelijk gaat het gelukkig nog steeds goed. Ik voel me eigenlijk prima. Ik ben ’s avonds wel moe, maar dat was ik ook toen ik nog niet zwanger was (haha). Dus dat is fijn!

Nog maar een paar weken met zijn vieren en dan zijn we compleet. ;-)

Zwanger? Ja echt! 
Het zwanger zijn gaat me prima af en de eerste 6 maanden zijn werkelijk voorbij gevlogen. Doordat het leven al best druk is met twee jonge kids, een drukke baan en ook nog een blog,  is deze zwangerschap best anders dan de vorige twee. Het gaat veel meer aan mijzelf – en ook aan mijn omgeving – voorbij. Wat ik soms best jammer en moeilijk vind, omdat dit voor mijn gevoel toch de laatste keer is dat ik zwanger ben. Ik ben er zelf veel minder bewust mee bezig (zeker in vergelijking toen ik zwanger was van Lila, toen was ik er alleen maar mee bezig) en moet er echt af en toe even bij stil staan. Zeker de eerste maanden toen mijn buik nog niet erg zichtbaar was, vergat ik soms dat ik zwanger ben. Nu kan ik gelukkig niet meer om mijn buik heen en ook laat de baby vaak genoeg even weten dat ze er is. Daar geniet ik nu zo veel mogelijk van. Alle bewegingen van de baby maken me blij en dankbaar dat er weer een klein wondertje in mijn buik groeit. Want het blijft toch wel heel bijzonder een baby in je buik, ook bij een derde…

20 weken buik

Dit keer géén babykamer
Wat dit keer ook een verschil is, dat ik geen babykamer hoef in te richten. Simpelweg omdat we momenteel geen kamer meer over hebben. Aan de ene kant lekker makkelijk en een zorg minder. Aan de andere kant ook wel heel jammer. Want ik vind het super leuk om na te denken over de inrichting van een kamer, een thema te bedenken en mooie kleuren, meubels en accessoires bij elkaar te zoeken. Maar dat komt nog wel! De baby komt net als Lila en Flynn de eerste maanden bij ons op de kamer te slapen (wel zo makkelijk met het geven van borstvoeding). Daarnaast hebben we de wens om nog een verdieping op ons huis te laten bouwen, dus we zijn nu bezig om alle plannen hiervoor concreet te maken en hopen dat we onze plannen vervolgens op korte termijn kunnen realiseren. Lila gaat dan naar boven en krijgt een ‘grote meiden kamer’ en de baby kan dan naar haar kamer. Zodat wij weer rust hebben op onze kamer…

Lila’s slaaprituelen
Over rust gesproken. Flynn leg je in bed en die gaat gewoon slapen. Hij doet eigenlijk nooit moeilijk en ik denk dat hij slapen (net als ik) heel fijn vindt. Heerlijk! Met Lila is het daarentegen iets minder rooskleurig en een heel ander verhaal. Het is er een beetje bij ingeslopen dat we iedere avond naast haar bed moeten zitten tot ze in slaap is gevallen. Op zich niet erg, maar soms duurt dit best lang en hebben we er gewoon geen zin in. Wij willen ook wel eens rust!

Ook wordt ze vaak ’s nachts wakker en kruipt dan bij ons in bed. Vinden we op zich niet zo erg – vaak merk ik het niet eens – het bed is groot genoeg en we slapen prima. Echter met het vooruitzicht dat er straks een baby naast ons bed ligt, die zeker in het begin waarschijnlijk best vaak ’s nachts wakker zal zijn en Lila die inmiddels elke dag braaf naar school gaat, lijkt me dit niet zo’n fijne combi.

Dus werd het tijd om maatregelen te nemen. Ik maakte een slaapkalender en we begonnen met deel 1: zelf in slaap vallen. Elke dag kreeg ze een sticker als ze zelf in slaap was gevallen en na een week mocht ze een cadeautje uitzoeken. Dit ging super goed en sindsdien gaat ze zelf slapen en hoeven we dus niet meer elke avond naast haar bedje te zitten. Fijn!

De volgende stap is deel 2: dat ze in haar eigen bed blijft tot half 7 (?). Ik kocht hiervoor al een slaaptrainer van Nijntje. Helaas bleek Lila er niet erg van onder de indruk te zijn en waren wij niet consequent genoeg (dom!). Stap 1 is gezet, ik heb een nieuwe slaapkalender gemaakt en hij hangt op de deur. Ze moet een week lang iedere nacht in haar eigen bed slapen en dan gaan we iets leuks doen. Lila mag dan kiezen wat we gaan doen. Nu nog de discipline opbrengen om ’s nachts haar terug in haar eigen bed te laten gaan, discussies aan te gaan (met het risico dat madame Flynn wakker maakt) en dit minimaal een week vol te houden… Wordt vervolgt. ;-)

26 weken buik

Al met al een prima tweede trimester. Het gaat me goed af en op wat kwaaltjes (hopelijk kom ik ooit nog van die lelijke spataders af) na, mag ik zeker niet klagen. Dat doe ik dus ook niet! Het begint nu allemaal wat zwaarder te worden, maar dat is ook niet zo gek, aangezien dit de laatste loodjes zijn..

Het eerste trimester gemist? Je leest het hier. En ik zal binnenkort een update over het laatste trimester schrijven. Eerst nog even 3,5 week werken en hopelijk mag ik dan nog een paar weekjes genieten van mijn verlof.

Ik ben benieuwd of jullie je tweede/derde zwangerschap ook zo anders ervaren als de eerste zwangerschap? En gaan jullie kids zelf slapen en slapen ze in hun eigen bed? 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *