Tips van kraamhulp Melissa: Richtlijnen kunstvoeding

Zelf ben ik groot voorstander van borstvoeding. Melissa gaf al eerder dit jaar tips over borstvoeding. Deze maand geeft ze tips over flesvoeding. 

Borstvoeding of flesvoeding
Als het aankomt op de voeding die jij je kindje gaat geven wanneer hij/zij geboren is, zijn er 2 keuzes: borstvoeding of kunstvoeding (flesvoeding). Als je advies zult vragen aan mensen om je heen, zullen de meeste mensen zeggen dat je het beste kunt kiezen voor borstvoeding. Dit is de natuurlijke manier om je kindje voeding te geven, en kan je kindje voorzien van antistoffen die niet in kunstvoeding zitten. Je voedt je kindje op verzoek. Als je dan toch voor kunstvoeding kiest, kun je er wel voor zorgen dat jij je kindje volgens de richtlijnen van de borstvoeding voedt. Ik zal jullie uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Protocollen
Vroeger waren er protocollen die zeiden dat jij je kindje strak elke drie uur een fles moest geven met een bepaald aantal cc’s erin. Op dag drie was dit bijvoorbeeld elke drie uur, 30 cc in een flesje. Tegenwoordig willen we ernaar streven dat geen enkel kind meer anders zal worden behandeld qua voeding. Of het nou borstvoeding krijgt of kunstvoeding.

Bij borstvoeding is het zo dat jij je kindje aanlegt wanneer jij denkt dat hij/zij honger heeft. Het kan dus zijn dat je kindje 8 keer op een dag drinkt, maar ook 12 keer. Elk kind is verschillend.

Kunstvoeden op verzoek
Bij kunstvoeding is het zo dat er gekeken wordt naar tijden; je voedt je kindje elke 3 uur en een vast aantal cc’s. Hier willen we graag vanaf. We willen ervoor zorgen dat ook een kindje dat kunstvoeding krijgt, zo vaak en zoveel mag eten/drinken als hij/zij wil. Als een kindje bijvoorbeeld geen 30 cc wil, maar 20, dan is dit ook goed. Vol = vol. Heb jij een groter kindje dat qua gewicht ook wat meer kan hebben, bijvoorbeeld 50 cc i.p.v. 30 cc, dan is dit ook goed. We willen meer naar het kind kijken en minder naar de protocollen. Protocollen zijn richtlijnen en het is goed dat ze er zijn, maar in de praktijk moet er meer naar het kind en de situatie gekeken worden dan naar een protocol.

Als wij kijken naar onszelf, eten wij ook niet strak om de 3 uur, of eten we gelijke hoeveelheden per keer. We kijken wanneer we trek hebben of wanneer we dorst hebben en eten niet altijd dezelfde hoeveelheid.

Elk kind is anders
Wat ik met deze informatie wil zeggen is dat je vooral naar je kindje moet kijken. Kijk naar wat hij of zij wil drinken en vol = vol. Eten ze de ene voeding minder, zullen ze zich misschien ook wat sneller weer melden voor een volgende voeding en andersom net zo. Drinken ze wat meer, melden ze zich misschien minder snel weer voor een voeding.

Deze informatie heb ik gekregen bij een scholing over borstvoeding en kunstvoeding van een lactatiekundige. Als je vragen hebt, mag je altijd een reactie geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *